Streekproducten

 • Poperings Standevleesch

  Poperings Standevleesch

  Deze gepekelde, gerookte en gekookte ham wordt met seizoensgroenten opgediend en werd als streekgerecht voorgesteld in 1979 naar aanleiding van de 500ste editie van de Maria-Ommegang. Het wordt doorgaans opgediend met een "plokkersause", een eerder zure saus op basis van bouillon met gebakken ajuin, dragon en een scheutje azijn. Het woord 'plokker' verwijst naar de "vrimde plokkers" of plukkers die in de jaren '50 massaal naar Poperinge kwamen om tijdens het oogstseizoen de hopranken manueel kaal te plukken.

  Verscheidene restaurants hebben het Poperings Standevleesch op hun menukaart staan. Al kunnen er lichte smaakverschillen zijn als gevolg van de eigen creatieve inbreng van de chef, de basis blijft steeds dezelfde. 

 • Kabeljauw aan de schreve

  Kabeljauw aan de schreve

  Een typisch visgerecht in een stad die toch een goede 30 kilometer van de kust ligt? Inderdaad, het kan vreemd klinken, maar de Poperingse Keurbroederschap De Witte Ranke - die zich tot doel stelt de regio op gastronomisch vlak te promoten - vond dat er een typisch visgerecht  ontbrak op de menukaarten van de Poperingse restaurants. Tal van plaatselijke chefs en creatieve koppen verenigden hun culinaire krachten en lanceerden in 1986 hun 'kabeljauw aan de schreve', een kabeljauwgerecht in een lichte saus met blond streekbier en room. De kabeljauw uit het gerecht kent iedereen, terwijl de schreve verwijst naar de Frans-Belgische grens, die op zo'n 5 km van Poperinge ligt. We mogen dus terecht spreken van een grensverleggend visgerecht.

 • Hopscheuten, het witte goud van Poperinge

  Hopscheuten, het witte goud van Poperinge

  Intussen weten we dat de hopplanten niet alleen hopbellen voortbrengen maar ook hopscheuten én dat die hopscheuten een kostbaar goedje zijn. Wie zijn honger naar kennis over de hopscheuten helemaal wil stillen, verwijzen we graag naar het boek'Hop(scheuten), van gewroet tot genot. Wie gewoon zijn honger wil tillen met deze delicatesse, verwijzen we naar één van de vele restaurants waar de hopscheuten verwerkt worden in een exquis streekgerecht.

 • Terrine De Witte Ranke

  Terrine De Witte Ranke

  Keurbroederschap De Witte Ranke zit duidelijk niet stil. Nadat ze in 1986 een visgerecht gelanceerd hadden, meenden de keurgezellen in 1991 dat de streekeigen keuken nood had aan een typisch voorgerecht. Hierbij dacht men aan een terrine van konijn in combinatie met het streekbier Sint-Bernardus Tripel uit Watou. Het uiteindelijke resultaat van de creatieve bereidingen van de chefs is een delicate, smakelijke en malse terrine opgediend met zoetzure garnituur: een typisch Vlaamse lekkernij als konijn met bier en pruimen op bijzondere wijze herwerkt tot een heerlijk voorgerecht. 

 • Poperingse Keikopjes

  Poperingse Keikopjes

  Met de Poperingse Keikopjes of 'makarons' bewijzen de plaatselijke banketbakkers alvast dat de zoetekauwen aan hun trekken komen in Poperinge. Deze koffiesnoepjes worden gemaakt op basis van eiwit, amandelen en kandijsuiker en werden in 1988 voorgesteld naar aanleiding van 800 jaar vrijdagmarkt. De Keikopjes zitten in cellofaanzakjes van 100 g verpakt en zijn te koop bij de plaatselijke banketbakkers. Ideaal dus om thuis nog eens de smaak van het goede leven te proeven... of om cadeau te doen aan vrienden of familie.

 • Hommelientje

  Hommelientje

  Het Hommelientje is een nieuwe creatie van 't Hoppecruyt in samenwerking met bakkerij Sansen uit Poperinge. Het is een praline op basis van hommelextract en donkere chocolade.

 • Poperingse Mazarinetaart

  Poperingse Mazarinetaart

  De Poperingse Mazarinetaart is een taart van brooddeeg bestrooid met kaneel en overgoten met een warme saus van boter en stroop. Deze warme bereiding was zeer populair als dessert op 'pastoors-conferenties' en rouwmaaltijden  van de vooraanstaande burgerij in en rond Poperinge. Voor het gewone volk was het een feestgebak op kermisdagen. Huisvrouwen maakten er persoonlijke versies van en voegden er onder meer rum aan toe. 

  Mazarinetaart wordt in Poperinge gemaakt door banketbakkerij Sansen waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1800. Op hun briefhoofden begin 1900 werd al publiciteit gemaakt voor de 'Gateau Mazarin'. Boter en eieren waren belangrijke bestanddelen voor de taart en zijn nog steeds overvloedig aanwezig in het agrarisch Hoppeland. De kaneelsmaak is streekgebonden. Voor de bereiding van de Poperinse mazarinetaart worden nog steeds dezelfde ingrediënten als vroeger gebruikt. Het deeg bestaat uit bloem, eieren, gist en zout. Voor de siroop worden suiker, water en boter gebruikt. Met de ingrediënten voor het deeg wordt een verrijkt brooddeeg bereid. Dat wordt gebakken in hoge blikken vormen. Vroeger werd daarvoor 'charlottevorm' gebruikt. Het gebakken brood wordt doormidden gesneden en rijkelijk bestrooid met kaneel. De sausingrediënten worden tot stroop gekookt en daarna over de taart gegoten. Vroeger werd de taart verpakt  in een blikken doos en in dat blik au bain-marie opgewarmd. Nu wordt de taart verpakt in een plasticzak zodat hij au bainmarie of in de microgolf kan worden opgewarmd.

 • Kruydekoek

  Kruydekoek

  De "Couque Royale", het pronkstuk van het vroegere Poperingse peperkoekbedrijf 'De Werkende Bie', wordt als "Poperinsche Kruydekoecke" gemaakt en verkocht door de banketbakkerij Vandecasteele. De Kruydekoecke is een bereiding van honing, gist, kruiden, roggemeel en nog enkele andere ingrediënten.

 • Houblonesse confituur

  Houblonesse confituur

  Houblonesse Confituur is een ambachtelijk bereide confituur op basis van hopscheuten. Deze confituur bewaart het karakter van de hopscheuten en z'n unieke smaak. Er komen geen geur-,smaak- of kleurstoffen aan te pas. Houblonesse kan met zijn zuivere, nootachtige smaak, vele gerechten het hele jaar door een extra toets geven en zorgt voor een fluwelen smaakervaring.

 • Marc de Houblonnesse

  Marc de Houblonnesse

  Marc de Houblonesse is een digestief die op eender welk moment van de dag kan gedronken worden. Deze drank is gemaakt van hopscheuten die gedurende een maand hun aroma's afgeven waardoor een ruw mengsel onstaat. Door dit mengsel te distilleren en een periode op eikenhout te laten rijpen ontstaat de Marce de Houblonesse, een streling voor de smaakpapillen. De heerlijke aroma's van hopscheuten komen ten volle tot hun recht, zowel in de neus als in de mond.

 • Houblonesse Jenever

  Houblonesse Jenever

  Houblonesse Jenever is een ambachtelijk gestookte jenever van 35°. Tijdens het distilleren worden naast de traditionele kruiden hopscheuten toegevoegd. In de Houblonesse Jenever vind je de echte natuurlijke geur van hopscheuten terug en een uitgesproken milde smaak.

 • Poperingse Houblonesse spletters

  Poperingse Houblonesse spletters

  Heerlijk gevuld wafeltje met Crème van Marc de Houblonesse dat doet terugdenken aan grootmoeders tijd!

 • Houblonesse pralines

  Houblonesse pralines

  Pure drankpralines met Marc of Jenever, of pralines met een ganache.

 • Houblonesse karamelsaus

  Houblonesse karamelsaus

  Karameltopping, lekker op ijs, pannenkoeken, kaasbordjes...

 • Poperingse Keikop Kaas

  Poperingse Keikop Kaas

  De kaas Poperingse Keikop werd gezamelijk ontwikkeld door kaasboerderij 't Groendal en Sowepo. Dankzij deze unieke samenwerking kwam een smeuïge en vezelrijke kaas tot stand, die de hopscheutensmaak perfect tot zijn recht laat komen en het karakter van de hopscheuten en z'n unieke smaak bewaart. Alle aspecten van de productie zijn in eigen beheer: van de hopscheutenoogst tot de verwerking ervan, van voederwinning tot voederen, van melken tot kaasproductie. Bij de bereiding komen geen geur-, smaak- of kleurstoffen te pas. Een puur artisanale bereiding garandeert een uitstekende kwaliteit. Nooit eerder werd een kaas met hopscheuten bereid, wat van de kaas Poperingse Keikop een wereldprimeur maakt. De kaas werd erkend als streekproduct. Poperingse Keikop kaas behaalde onlangs brons in de 'categorie witschimmelkaas' met toevoegingen op de World Cheese Awards 2013! De  World Cheese Awards is een wedstrijd met wereldfaam. Ruim 250 kaasmeesters keurden meer dan 3000 kazen van over de hele wereld. De Poperingse Keikop kaas is bovendien een schoolvoorbeeld van duurzaam ondernemen: enerzijds worden de reststromen van hopscheuten verwerkt, anderzijds ondersteunt de kaas een sociaal project. Dankzij de kaas worden langdurig werklozen en laaggeschoolden tewerk gesteld in de sociale economie!

 • Hoppepaté

  Hoppepaté

  Luc Sohier nam in 1986 de familieslagerij over en bouwde ze uit tot een slagerij-traiteurszaak. In 1987 lanceerde hij de hoppepaté ter gelegenheid van de Hoppestoet. Hij bereidde deze paté volgens een oud recept. Enkele jaren later werd er hopextract aan toegevoegd als natuurlijk bewaarmiddel.  Deze paté wordt volledig ambachtelijk bereid zonder gebruik van kleurstoffen of bewaarmiddelen en is het hele jaar verkrijgbaar.

 • Hennepot

  Hennepot

  Dit is ongetwijfeld het oudste streekgerecht van Poperinge en het zou zo oud zijn als de religieus-historische processie, de Maria-Ommegang, die voor de kermis uittrekt. Met andere woorden 500 jaar oud. Dit koude gerecht op basis van een mengeling van kip, konijn en kalfsvlees verwerkt in gelatinesaus, is vooral een traditie tijdens de kermisweek in juli, maar kan het hele jaar door gegeten worden.

 • Hommeldruppel

  Hommeldruppel

  Deze graanjenever (35°) gekruid met Poperingse hop is het resultaat van de samenwerking tussen de Provense hopteler 't Hoppecruyt en de graanstokerij De Jans uit Kortrijk.

 • HOPsaKEI

  HOPsaKEI

  De HOPsaKEI is een zilver briljant levenswater met aangename aroma's en smaken van steenvruchten, framboos & citroen en heeft de kruidigheid van de hop. Dit distillaat heeft de nodige klasse, timiditeit en finesse om in diverse topetablissementen aanwezig te zijn.

 • Poperingse Hommelknopjes

  Poperingse Hommelknopjes

  De Poperingse Hommelknopjes, een unieke combinatie van chocolade, streekbier en hop. 'Hommelknop' is de Poperingse benaming van de hopbel, waarnaar de vorm van de praline verwijst. De chocolade hopbel, in melk of fondant, is gevuld met een huisgemaakte ganache op basis van het streekbier Watou Tripel en waaraan een extra vleugje hop toegevoegd werd. 

Webdesign & development by DigitalMind | Powered by eXopera